Csontpótlás, Sinus Lift (arcüregemelés)

Hosszabb ideje tartó fog nélküli állapot következtében az állcsont mérete, mennyisége csökkenhet. Amennyiben az álcsont veszteség mértéke egy kritikus határt meghalad, implantációs műtét vagy fogpótlás nem lehetséges csontpótlás nélkül, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum befogadására.
Csontpótlás- DRN Dentál Fogászat Sopronban
Csontpótlás- DRN Dentál Fogászat Sopronban
Velünk újra
mosolyoghatsz

EZT ÍGÉRJÜK
Soproni fogorvosi rendelőnkben a megfelelő mennyiségű csont kialakítása különböző típusú anyagokkal és műtéti technikákkal történhet.

A műtétek típusai és menete
A felső állcsont magasságának megemelésére szolgáló módszer sinus lift. Ekkor a csont magasságát növeljük. Az állcsontgerinc szélességének növelésére onlay plasztikákat alkalmazunk, melynek során csontpótló vagy saját csonttal történik az állkapcsok szélességének megnagyobbítása. Ezeket különböző típusú membránokkal fedjük, és 4-6 hónap csontosodás után lehet implantálni.

Amennyiben részletesebben is érdeklődik az eljárás iránt, a lépéseket megtekintheti ezen az animáción.

Nagy műtétnek tekinthető-e a sinus-lift?
Egyáltalán nem. Sőt, elmondható, hogy ez a kisebb műtét az implantációhoz hasonlóan rutineljárásnak számít. Alapesetben helyi érzéstelenítés mellett történik, de ha a páciens kérvényezi, akkor akár altatásban is végezhető. A műtét után sem kell nagyobb fájdalomra számítani. A műtét utáni pár napban általában antibiotikumos kezelést írnak fel a páciensnek (a fertőzések megelőzése érdekében), illetve természetes reakciónak számíthat az arc, vagy az íny pár napos, véraláfutásos duzzanata. Ezen kívül, a műtét után ritka esetekben orrvérzés is tapasztalható.

Arcüregemelés (sinus lift, sinus eleváció)
Ez a beavatkozás akkor indokolt, ha implantációt tervezünk, és a felső kisőrlő, nagyőrlő fogak esetében a csontozat nem megfelelő magasságú, így implantátum befogadására nem alkalmas. Ilyenkor az ún. arcüregemeléses csontpótló műtéttel megnagyobbítjuk a felsőállcsont csontmennyiségét.

Az arcüregemelés menete
  • A műtéti feltárást követően az arcüreg külső felszínén kialakított csontablakon keresztül megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, a nyálkahártya és a csont közé csontpótló anyagot vagy saját csontot helyezünk be, és zárjuk a nyálkahártyát.
  • 4-6 hónap várakozási idő során a beültetett csontpótló anyag saját csonttá alakul.
  • A gyógyulási időszakot követően egy újabb műtét során behelyezzük az újonnan képződött csontba az implantátumokat, melyre a későbbiekben hidak készülhetnek.
  • Szerencsés esetekben a csontpótló műtéttel egy időben is elvégezhető az implantáció. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan méretű saját csont áll rendelkezésre, amiben el tudjuk érni a behelyezett implantátumok primer rögzítését. Ennek során az implantátum nyaki része a saját csontban helyezkedik el, a csúcsi része pedig a csontpótló anyagban, mely a gyógyulási időszak alatt rácsontosodik a behelyezett implantátumra.