Tartós szőrtelenítés | Lézeres szőrtelenítés

Társadalmi megítélés szerint az erőteljes szőrzet a test bizonyos területein kozmetikailag nem kívánatos. A nőknél ezek a területek: a bikini vonal, a has, az arc, a lábszár, a mell és a hónalj. A férfiaknál a hát, nyak és a kézfej. Napjainkban a legjobb hatásfokú kezelés a lézeres szőrtelenítés.
Végleges szőrtelenítés Sopronban a DRN Dentalnál
Végleges szőrtelenítés Sopronban a DRN Dentalnál
forgassa vissza
az idő kerekét
A DRN Esztétikai Lézercentrumban a világ vezető lézergyártó cégének, a Lumenis-nek Dióda lézerkészülékével végezzük a szőrtelenítést, mely klinikai tapasztalatok alapján a közép európai régióra jellemző bőrtípusnál / világos bőr, sötét szőrzet / az egyik leghatásosabb lézertípus.

Hogyan működik a lézerbesugárzás? A speciális lézerfény a bőrön áthatolva –a környező szöveteket nem károsítva- kiválasztottan (szelektíven) csak a hajhagymában lévő festékben / melaninban / nyelődik el. Ha a melaninban gazdag (növekedésben lévő) hajhagyma megfelelő nagyságú, roncsoló besugárzást kap, akkor az elpusztul, és nem termel újra szőrzetet. Egyetlen szőrtüszőre kivetítve ilyenkor mondjuk azt, hogy végleges a szőrtelenítés.

Miért szükséges több kezelés? A szőrszál életciklusa három fázisból áll: növekedési (anagen), átmeneti (katagen) és nyugvó-alvó (telogen). Kifejezett melanin termelés csak a növekedésnél van, tehát ez roncsolható jól lézersugárzással. Ezért úgy kell megválasztani a kezelés időpontjait, hogy lehetőleg olyan időszakban kapjon besugárzást a bőr, amikor a legtöbb hajhagyma van aktív, növekedési fázisban. Mivel a teljes szőrzetben a hajhagymáknak egyszerre csak bizonyos hányaduk található ebben a ciklusban, többszöri kezelés szükséges ahhoz, hogy minél több aktív állapotban lévő szőrszálat kezeljünk eredményesen a hajhagymaroncsoló lézersugárral. Ez az időpont testtájanként, egyénenként is változó lehet.

Kinek ad legjobb eredményt a lézeres szőrtelenítés? A fentiekből következik, hogy a melaninban szelektíven elnyelődő lézersugárzás azoknál ad kitűnő eredményt, akiknek a hajszála sötét, jól vezeti le a hajhagymához az energiát (ilyenkor a hajszál sok melanint tartalmaz), míg a világosabb színű környező bőr nem nyeli el az energiát. Szoláriumozás vagy napozás után minél barnább a kezelt bőrfelület, annál többet nyel el a környező bőr, így nő megégésének a valószínűsége, míg a sugár a szőrszálra hatástalan marad. Emiatt fontos, hogy a kezelés előtt legalább egy hónappal, ill. a kezelés alatt, UV fénnyel a kezelt bőrfelület ne barnuljon.

Hogyan zajlik le az első vizit? A D R N Esztétikai Lézercentrumban az asszisztensnő szóban és írásban tájékoztatja a kezelésről. Lehetnek olyan esetek, amikor nem javallt a lézeres szőrtelenítés, mivel a kezeléstől nem várható esztétikailag jobb eredmény, a tanácsadásért ilyenkor nem kérünk vizitdíjat. Ilyen eset pl. anyajegy szőrtelenítése, bizonyos gyógyszerek szedése, belgyógyászati betegségek, vörös-, ősz-, puha szőrzet, barna bőr, hegesedési hajlam stb. A leendő páciens rövid kérdőívet tölt ki a megelőző betegségekről, aktuális gyógyszerszedésről , árajánlatot kap, beleegyező nyilatkozatot ír alá, majd elvégzik kis területen a bőrpróbát. 10-15 perc várakozás után a sugárbehatásra adott bőrreakció alapján eldönthető, hogy a szőrtelenítő kezelés elvégezhető-e a páciensnél. Ekkor előjegyzésbe veszik illetve elvégzik az első kezelést. A beavatkozást bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos felügyeli, szakasszisztens végzi, időtartama testtájéktól függ (pl.: hónalj kb. 10-15 perc, comb, lábszár 1 óra). a kezelések alatt állítható ágyon fekszik a páciens, szemei védőszemüveggel letakarva. A kezelés alatt hozzátartozó nem tartózkodhat a kezelő szobában. A kezelés általában kis fájdalommal jár, néha enyhe, szúró-csípő jellegű érzés jelentkezik a fény pillanatnyi villanásakor. Ha a szőrszál túl hosszú, akkor túl sok energiát nyel el, és nem jut a károsítandó hajhagymához elegendő hatásos sugárzás. Ha a szőrszál túl rövid, a lézersugár nem „találja” a kezelendő szőrszálat. Ezért az első kezelésre egy-két milliméteres borotvált szőrzettel kell jelentkezni. A szőrtelenítés előtt legalább egy hónapig ne napozzon, ne szoláriumozzon, ne gyantázza, csak borotvával vagy krémmel szőrtelenítse a kezelendő bőrfelületet. Nyáron használjon fényvédőt!

Hány alkalommal és milyen időközönként kell kezelésre jönni? A szőrzet életciklusának megfelelően minden testtájon más-más gyakorisággal és időközzel kell elvégezni a szőrtelenítést. Egy szőrtelenítő kúra általában 4-6 kezelésből áll. A kezelési intervallumok 1-3 hónaposak. A DRN Esztétikai Lézercentrumban az asszisztencia az orvossal egyeztetve, táblázatok alapján, egyénre szabottan tervezi meg a kezeléseket, adja ki a következő kezelési időpontot. A kezelési szünetek betartása döntően befolyásolja az eredményt, ezért kérjük, hogy a megadott időpontot pontosan tartsa be.

Mi a teendő szőrtelenítés után? Kezelés után a kezelt területet hűtjük, testápolót alkalmazunk. Ezt pár napig otthon is használja. Az utolsó kezelés után se napozzon, ne szoláriumozzon két hétig.

Milyen eredmény várható? Pl.: a háton, lábszáron, hónaljban vagy bikini vonalban lévő szőrzetet 4 alkalommal kezelve az amerikai szakirodalom minősítése alapján az eredmény kitűnő, amennyiben 70-86%-os szőrzet eltűnést eredményez 9 hónap alatt. Ezt az eredményt adja a Lumenis Light Sheer gépünk is. A kezelés sikere bizonyított a benőtt szőrszálak esetén is.

Mikor látszik meg az eredmény? A páciensek a szőrzet dráma eltűnését veszik észre. Ez a második-harmadik kezelés körül (hónalj, lábszár, bikini) következik be. Az esetleg újra visszanövő szőrszálak jellemzően elvékonyodnak, kivilágosodnak, majd további kezelés hatására eltűnnek, a szőrzet gyérül. Kiknek nem ajánlott a szőrtelenítés? Kontraindikált a kezelés bármilyen rosszindulatú bőrdaganatos megbetegedésben, gyulladás vagy gyógyszer okozta hyperpigmentációban (barna foltosodásban), hegesedésre, bőrből kiemelkedő, vörös hegek kialakulására (keloidra) való hajlamnál. Nem szőrtelenítünk anyajegyben, sok szoláris lentigónál (szeplő), gyermekeknél, terheseknél, hormonális problémák fennállása esetén. Nem ajánlott a rendszeresen szoláriumba járóknak, barna bőrűeknek, ill. ősz, vörös, szőke szőrszálnál.

Milyen mellékhatások, szövődmények jelentkezhetnek? Ha túl kis energiát alkalmazunk, nem lesz hatásos a kezelés. Ha túl nagyot, megéghet a bőr. Ezt küszöböljük ki a bőrteszt elvégzésével. A kezelés után bőrpír jelentkezhet, mely 1-3 nap alatt eltűnik. Enyhe hólyagosodás nagyon érzékeny bőrűeknél kialakulhat, mely 10 nap után tűnik el. Enyhe barna foltok (pigmentáció), fehér foltok (depigmentáció) nagyon ritkán jelentkezhetnek, hosszabb ideig tarthatnak, de később nyomtalanul eltűnnek. Lézercentrumunknak megvan a kellő tudása, ill. szakmai tapasztalata, amivel biztosítani tudjuk az ideális kezelés kiválasztását a maximális eredményesség elérésének érdekében. Az előre nem látható egyéni reakciókért azonban felelősséget nem vállalunk.

Hogyan szőrtelenítsen a kezelések közötti időszakokban? Gyantázást ne alkalmazzon. Csak borotválással vagy epiláló krémmel szőrtelenítsen.